Skip links

Varje berättelse är en resa, och vi tar dig med på äventyret

Amalia Erikson – Polkagrisen

Amalia var en tidig svensk kvinnlig entreprenör och den som först tillverkade polkagrisar i Sverige. Hon grundade som fattig änka ett företag i Gränna, där hon tillverkade och sålde polkagrisar.

Selma Lagerlöf

I denna film får ni följa Selma Lagerlöfs livshistoria, från hennes uppväxt till att hon sedan skulle bli Sveriges första nobelpristagare i litteratur.

Skattjakten på Torpa Stenhus

Under skolresan till Torpa Stenhus, hamnar vår hjälte Krille i medeltiden med ett uppdrag, rädda juvelerna från skurkarna innan Torpa faller till grunden. Baserad på den ökända författarinnan Marianne Olsson bok med samma namn.

Algot Johansson

I denna filmen får ni följa med på Algot Johanssons resa in i textiliernas värld. Hur han gick från att vara en fattig bondson till att bli VD på den tidens största klädföretag, Algots.

Arvet – Myten om Gårdstomten

Bröderna Karl och Oskar ärver den gård de vuxit upp i när deras far dör. Brödernas olika planer om gårdens framtid krockar med varandra och det uppstår en dispyt mellan dem. Det Karl inte vet är att det på gården finns något som vaknar till liv då gårdsfriden är under hot.

Blind Tooth – Crossroads

Blind Tooth is a Swedish “Texas Grunge” band that plays a mix of traditional hard rock and blues with influences from southern and grunge.

Jean Philemon Nkuru

Jean Philemon berättar om sitt arbete som undersköterska i Gislaved.

Karolina Widerström

I denna film så får ni bekanta er med Karolina Widerström som föddes i Helsingborg och dog 1949 i Stockholm. Karolina var Sveriges första kvinnliga läkare.

Bröderna Grimm

Deras insamling och bearbetning av sagor fortsätter att fascinera och roa barn än idag. Filmen ger en inblick i deras liv och livsverk.

Tändstickstillverkningen

Flera tidiga entreprenörer i Sverige gjorde det möjligt för att Sverige skulle bli en ledande nation att tillverka tändstickor och då särskilt säkerhetständstickan. I filmen får ni se historien om uppfinningar och de personerna som låg bakom denna framgång.

Tenzo i Smålandsstenar

En glimt av fabriken i Sverige. Em filmvisning från idé till färdig produkt.

Anderstorp Raceway

60- och 70- talet var tiden när Sverige var känd över hela världen. Denna film återberättar när den lilla staden Anderstorp var hemort för alla kända formula 1 förare och visionen från en entreprenör, Sven “Smokey” Åsberg, skapade rabalder när han lovade formula 1 skulle köras i Anderstorp.

Erika Aittamaa

Erika Aittamaa var en fattig skogsarbetarhustru från Tornedalen. Hon var driftig och uppfinningsrik och skapade Lovikkavanten. Idag är vantarna från Lovikka världsberömda.

Amadeus Avramidis

Musikvideo med låten Love will never last forever

Industrimueum i Västbo

I Gislaved och Gnosjö finns en stark industriell historia och i filmen får ni lära er mer om den samt får ett smakprov på de museer där ni kan lära er mer vid ett besök.

Carl Von Linné

I denna film om Carl von Linné får vi följa hans liv från att han var ett litet barn till hur han samlade in kunskap om växter och djur. Ni kommer även få höra om boken Systema Naturae som är ett av hans stora bidrag till vetenskapen och den används fortfarande idag.